Taki obiad zawitał na naszym stole w ramach diety South Beach i jej ścisłej fazy. Bardzo smaczna kompozycja z chudego mięska i czerwonych ziarenek soczewicy. A w środku niespodzianka w postaci jajeczka na twardo.
Składniki
- 500g chudej wieprzowiny, zmielonej
- 100g suchego ziarna czerwonej soczewicy, ugotowane z dodatkiem przypraw
- kilka kapeluszy suszonych grzybów, ugotowane i pokrojone na małe kawałeczki
- kawałek cebulki, drobno posiekanej lub startej na miazgę
- 1 jajo
- przyprawy: sól, pieprz, inne ulubione
- koperek, natka pietruszki
- 3 łyżeczki musztardy
- 3 jajka na twardo
- odrobiona oliwy do posmarowania formy
Sposób przygotowania
Przygotowane składniki na klopsa łączymy i mieszamy, doprawiamy wedle uznania. Połowę masy wykładamy do przygotowanej formy, na wierzchu rozkładamy ćwiartki jajka, przykrywamy drugą połową masy mięsno-soczewicowej. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 st. C - ok. 30 minut.
Przygotowane składniki na klopsa łączymy i mieszamy, doprawiamy wedle uznania. Połowę masy wykładamy do przygotowanej formy, na wierzchu rozkładamy ćwiartki jajka, przykrywamy drugą połową masy mięsno-soczewicowej. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 st. C - ok. 30 minut.
Kliknij na obrazku aby powiększyć
Smacznego!
1 komentarz:
chętnie bym zjadła taki obiad.. :-)
Prześlij komentarz