niedziela, 17 maja 2009

Klops z chudej wieprzowiny i czerwonej soczewicy

Taki obiad zawitał na naszym stole w ramach diety South Beach i jej ścisłej fazy. Bardzo smaczna kompozycja z chudego mięska i czerwonych ziarenek soczewicy. A w środku niespodzianka w postaci jajeczka na twardo.


Składniki
  • 500g chudej wieprzowiny, zmielonej
  • 100g suchego ziarna czerwonej soczewicy, ugotowane z dodatkiem przypraw
  • kilka kapeluszy suszonych grzybów, ugotowane i pokrojone na małe kawałeczki
  • kawałek cebulki, drobno posiekanej lub startej na miazgę
  • 1 jajo
  • przyprawy: sól, pieprz, inne ulubione
  • koperek, natka pietruszki
  • 3 łyżeczki musztardy
Dodatkowo
  • 3 jajka na twardo
  • odrobiona oliwy do posmarowania formy
Sposób przygotowania

Przygotowane składniki na klopsa łączymy i mieszamy, doprawiamy wedle uznania. Połowę masy wykładamy do przygotowanej formy, na wierzchu rozkładamy ćwiartki jajka, przykrywamy drugą połową masy mięsno-soczewicowej. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 st. C - ok. 30 minut.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

1 komentarz:

asieja pisze...

chętnie bym zjadła taki obiad.. :-)