wtorek, 12 maja 2009

Brownies z imbirową nutką

Od zawsze lubiłam czekoladowe ciasta, ale prócz tradycyjnego murzynka nie zdarzyło mi się wypróbować dotąd przepisu na prawdziwe brownies. Zatem nadeszła w końcu ta chwila, a ja prezentuję Wam moje pierwsze brownies upieczone w foremkach muffinkowych. Przepis oryginalny znajdziecie tutaj.

Składniki
  • 200 g masła
  • 200 g ciemnej czekolady
  • 180 g cukru
  • 75 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 100 g serka Philadelphia
  • 2 łyżeczki zmielonego imbiru
Sposób przygotowania

Rozpuścić masło w rondelku, dodać posiekaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia. Jaja ubić z cukrem, dodać mąkę oraz rozpuszczoną miksturę czekoladową. Serek wymieszać z imbirem. Ciasto czekoladowe wylać do formy 20x30cm - sama skorzystałam z foremki muffinkowej z 12 dołkami. Na wierzchu masy wyłożyć serek w postaci małych grudek. Pieczemy ok. 30 minut na środkowym ruszcie w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Schłodzić i przechowywać w lodówce do czasu podania.

Kliknij na obrazku aby powiększyć



Smacznego!

3 komentarze:

olalala pisze...

Moje pierwsze brownies też piekłam w foremkach od muffinek ;). A z imbirem musi być pyszne!

Anonimowy pisze...

piekne brownies. tez niedlugo sie zabieram za moje pierwsze :)

Anonimowy pisze...

Wyglądają przepysznie! Na pewno wypróbuję ten przepis, bo mam wielką ochotę na takie smakoływki. Bardzo podoba mi się Twój blog, będę tu częściej zaglądać!

Pozdrawiam!