sobota, 21 stycznia 2012

Domowe masło orzechowe

Historia z tym masłem zaczęła się od chęci sprawdzenia co też właściwie ten mój food processor potrafi. Najpierw były orzeszki w skorupkach, potem pozbawiliśmy te orzeszki odzienia i zmieliliśmy, bez żadnych dodatków. I tak powstało naturalne orzechowe masło. Jeśli ktoś preferuje można takie masło lekko posolić.

Składniki
  • orzeszki ziemne
Orzeszki ziemne można przed zmieleniem lekko podprażyć. Moje były wcześniej uprażone w skorupkach. Pozbawione skorupek orzeszki wrzucamy do food processora i mielimy ok.10 minut. Po tym czasie uzyskamy prawdziwe orzechowe masło, bez sztucznych dodatków.

2 komentarze:

Vegan Monkey pisze...

Przed mieleniem polecam wyrzucić serca, czyli te pypcie spomiędzy połówek orzecha. One mogą sprawić, że masło będzie gorzkawe.
Mam chęć ukręcić własne, tylko nie mam teraz sprzętu, który by to wszystko uciągnął. ;)

reve82 pisze...

a mówimy o tych samych orzechach? to masełko robione jest z orzeszków ziemnych...z innych rodzajów jeszcze nie robiłam:)