wtorek, 25 października 2011

Smaki podróży: Macau i wieprzowina na słodko-kwaśno

Pożegnaliśmy Hong Kong by katamaranem przedostać się do Macau, drugiego po HK specjalnego regionu administracyjnego ChRL. Po całym dniu zwiedzania (na piechotę, bo miasto nie jest aż tak duże) i oglądania pozostałości po portugalskich koloniach, pomiędzy którymi stoi obecnie masa kasyn zaszywamy się w końcu w małej knajpce serdecznie witani przez gospodarzy i zamawiamy tę oto wieprzowinę.Mięciutkie mięsko w chrupiącej otoczce i to wszystko w towarzystwie słodko-kwaśnego sosiku. Do wieprzowiny osobno podaje się ryż w miseczkach. Jako że byliśmy strasznie głodni zamówiliśmy jeszcze do tego małe danie z bakłażanem w roli głównej - przepisu niestety nie mam, ale chociaż podzielę się z Wami zdjęciem.


   
 A poniżej przepis jak można przygotować taką wieprzowinę na słodko-kwaśno.

Składniki na 4-6 porcji
  • 400g polędwicy wieprzowej - w kostkę o szerokości 2,5 - 3 cm
  • 1 marchew - w kostkę lub słupki
  • 1/2 czerwonej papryki - w kostkę
  • 1/2 zielonej papryki - w kostkę
  • puszka ananasa w kawałkach (zalewa też się przyda)
  • 3 szklanki oleju do smażenia
Marynata:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta mąki kukurydzianej
Sos:
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki zalewy po ananasach z puszki
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • ewent.do zagęszczenia gotowego sosu - 1 łyżka mąki kukurydzianej rozpuszczonej w 4 łyżkach wody
Ciasto:
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • białko lekko ubite
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/3 szklanki ciepłej wody


Sposób przygotowania

Zamarynuj kawałki mięsa i odstaw na 20 minut. Przygotuj sos. Przygotuj ciasto Do miski wsyp mąkę i mąkę kukurydzianą. Wymieszaj z białkiem i olejem roślinnym. Dodaj odpowiednią ilość wody aby uzyskać masę, która nie będzie ani za sucha ani za mokra. Powinna powoli kapać po nabraniu na łyżkę.

W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury około 180-185 stopni Celsjusza.

Kawałki wieprzowiny obtocz w przygotowanym cieście. Następnie smaż na głębokim oleju aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Wyjmij z woka i osusz na ręczniku papierowym.

Aby przygotować słodko-kwaśny sos do małego rondla wlej wcześniej wymieszane składniki sosu i gotuj je na średnim ogniu, aż do wrzenia. Następnie dodaj marchew, paprykę, kawałki ananasa i ponownie zagotuj. Sos możesz zagęścić wodą z mąką kukurydzianą.

Tak przygotowaną wieprzowinę połóż na ryżu i zalej sosem.

Smacznego!

2 komentarze:

tu-tusia pisze...

Pysznie :) To oryginalny przepis pochodzący z tamtych stron? jeśli tak, to chętnie spróbuję :)

reve82 pisze...

Przepis jest z moich notatek, ale nie znam konkretnego źródła...w knajpce menu dostaliśmy po angielsku, ale oprócz kelnerki która coś tam łapała po angielsku nikt więcej nas nie rozumiał..he he...za to wszyscy się przemile uśmiechali:) jedno jest pewne, że to był prosiaczek:)