Londyn to pierwsze miasto - przystanek w naszej podróży. Spędziliśmy tam tylko 2 dni, ale były one wypełnione po brzegi atrakcjami. London Eye, Big Ben, Tower Bridge, Hyde Park i londyńskie metro zostały zaliczone, a pod koniec dnia zaszyliśmy się w przytulnym pubie gdzie do piwa podano nam Jacket Potatoes czyli ziemniaki w mundurkach z nadzieniem z fasolki w pomidorach i startego sera, który smakowicie się rozpuścił zanim ziemniak wylądował na naszym stole. Pycha!!!
- 2 duże ziemniaki w mundurkach (im większe tym lepiej)
- odrobina oleju
- puszka fasolki w pomidorach
- starty ser cheddar (ilość wedle upodobań)
- przyprawy: sól i pieprz czarny
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Ziemniaki dokładnie myjemy. Nacieramy olejem (tym sposobem skórka będzie chrupiąca) i nakłuwamy kilka razy widelcem. Pieczemy przynajmniej przez godzinę, po tym czasie najlepiej sprawdzić czy ziemniak jest już upieczony nakłuwając go dość głęboko wykałaczką, która bez oporu powinna przebić ziemniaka. W międzyczasie przygotowujemy fasolkę, którą podgrzewamy na silnym ogniu, by zredukować większość sosu. Doprawiamy przyprawami. Upieczonego ziemniaka przekrajamy do 1/2 - 2/3 głębokości najlepiej cięciem na krzyż, lekko możemy doprawić, obsypujemy częścią sera, obkładamy połową przygotowanej fasolki i posypujemy resztą serka. Takiego możemy podawać na stół lub jeszcze na chwilkę włożyć do piecyka by ser się rozpuścił.
Smacznego!
2 komentarze:
idealna kolacja!
Alez ten ziemniak ogromny!
Prześlij komentarz