piątek, 7 października 2011

Zapiekana cykoria

Gdzieś w jakiejś książce kucharskiej widziałam tak przygotowaną cykorię i postanowiłam sama ją zrobić. Danie nie powaliło mnie na kolana, bo jednak charakterystyczna goryczka cykorii daje o sobie znać. Jednak jak ktoś lubi eksperymentować w kuchni to jest to pewna odmiana.


Składniki
  • 2 cykorie
  • ser np. gruyere (ser twardy o wyrazistym smaku)
  • ok. 1 szklanki mleka
  • 4 plasterki szynki gotowanej
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania

Z mleka i startego sera (ilość dobrać wedle uznania) przygotowujemy sos a'la beszamel. Mleko podgrzewamy, nie gotujemy, dodajemy starty ser, mieszamy aż się rozpuści. Doprawiamy przyprawami. Cykorie gotujemy na parze. Przekrajamy na połówki, każdą owijamy plastrem szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy przygotowanym beszamelem. Wstawiamy do piecyka nagrzanego do 160 st. na 20 minut. Pod koniec pieczenia wierzch zapiekanki posypujemy odrobiną sera i przypraw.

Smacznego!

Brak komentarzy: