Pomysł na ten tort pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej z 8 czerwca 2006 "Spotkanie z naleśnikiem". Bardzo fajna propozycja na podanie zwyczajnego naleśnika nieco inaczej niż na co dzień.
Składniki i sposób przygotowania
Masa pieczarkowa
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
Obierz pieczarki (tylko oczyściłam) i cebulę, pokrój je drobno. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż 15 minut.
Sos beszamelowy
- 50g masła
- 50g mąki pszennej
- 1/2 l mleka
- 100g tartego ementalera
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Rozgrzej masło w rondelku, oprósz je mąką i gotuj na małym ogniu, aż zacznie bulgotać. Uważaj aby zasmażka się nie zrumieniła. Następnie powoli stale mieszając wlewaj mleko. Gotuj mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj tarty ser i przyprawy, przemieszaj, dodaj masę pieczarkową. Duś wszystko razem przez chwilę, po czym odstaw z ognia.
Ciasto na naleśniki - według przepisu 10 placków o śr. 20cm - mi wyszło 7
- 250g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 l mleka
- szczypta soli
Wszystkie składniki połączyć. Smażyć cienkie placki na rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni.
A teraz robimy tort:
W żaroodpornym okrągłym naczyniu o śr.20 cm (takim jak średnica placków) układamy warstwami naleśniki przekładane warstwą sosu beszamelowego. Ostatnią warstwę powinien stanowić naleśnik, na którym rozkładamy łyżkę masła. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 180st. C. Tort najlepiej kroić, gdy już ostygnie, a warstwy się ustabilizują. Wtedy już pokrojony podgrzewamy i podajemy. Można oczywiście podać również na zimno.
Smacznego!
4 komentarze:
na te truflowe to bym się skusiła ;)
Musze sobie niedługo zrobic jakis torcik nalesnikowy ;)
Wspaniale wygląda ten twoj tort ;)
bardzo efektowny !
Dziękuję - dziś już się ładnie ustał i można było wygodnie pokroić na zgrabne porcje:)
Prześlij komentarz