wtorek, 1 grudnia 2009

Tort naleśnikowy z pieczarkami

Pomysł na ten tort pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej z 8 czerwca 2006 "Spotkanie z naleśnikiem". Bardzo fajna propozycja na podanie zwyczajnego naleśnika nieco inaczej niż na co dzień.



Składniki i sposób przygotowania


Masa pieczarkowa
  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju

Obierz pieczarki (tylko oczyściłam) i cebulę, pokrój je drobno. Wrzuć na rozgrzany olej i smaż 15 minut.

Sos beszamelowy
  • 50g masła
  • 50g mąki pszennej
  • 1/2 l mleka
  • 100g tartego ementalera
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Rozgrzej masło w rondelku, oprósz je mąką i gotuj na małym ogniu, aż zacznie bulgotać. Uważaj aby zasmażka się nie zrumieniła. Następnie powoli stale mieszając wlewaj mleko. Gotuj mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj tarty ser i przyprawy, przemieszaj, dodaj masę pieczarkową. Duś wszystko razem przez chwilę, po czym odstaw z ognia.

Ciasto na naleśniki - według przepisu 10 placków o śr. 20cm - mi wyszło 7
  • 250g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 l mleka
  • szczypta soli

Wszystkie składniki połączyć. Smażyć cienkie placki na rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem patelni.

A teraz robimy tort:

W żaroodpornym okrągłym naczyniu o śr.20 cm (takim jak średnica placków) układamy warstwami naleśniki przekładane warstwą sosu beszamelowego. Ostatnią warstwę powinien stanowić naleśnik, na którym rozkładamy łyżkę masła. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut w temperaturze 180st. C. Tort najlepiej kroić, gdy już ostygnie, a warstwy się ustabilizują. Wtedy już pokrojony podgrzewamy i podajemy. Można oczywiście podać również na zimno.

Smacznego!

4 komentarze:

emma001 pisze...

na te truflowe to bym się skusiła ;)

emma001 pisze...

Musze sobie niedługo zrobic jakis torcik nalesnikowy ;)
Wspaniale wygląda ten twoj tort ;)

dorota20w pisze...

bardzo efektowny !

reve82 pisze...

Dziękuję - dziś już się ładnie ustał i można było wygodnie pokroić na zgrabne porcje:)