Robiłam pierwszy raz, z zaciekawieniem zaglądałam od czasu do czasu pod pokrywkę garnka siedzącego w piekarniku - czy to będzie gęstsze? Nie martw się, zawsze możemy zjeść łyżką - odpowiadał On. Na szczęście potrawa przerosła moje oczekiwania - robiłam w glinianym garnku i jemu przypisuję szereg zasług...nie wiem czy efekt tak smakowitego kruchego mięsa uzyskałabym w zwykłym naczyniu żaroodpornym. I nawet nie będę sprawdzać, bo dla mnie istnieje od dziś już tylko ta jedna wersja. Przepis oryginalny, który lekko zmodyfikowałam, pochodzi ze strony Römertopf. Ps. Konsumpcja obeszła się bez łyżki:)
Składniki
- 500 g mięsa wieprzowego na gulasz
- 200 g ryżu (dałam w ostateczności 3 torebki obawiając się lejącej konsystencji dania, ale niepotrzebnie)
- ½ l rosołu (np. wrzątek + 2 kostki rosołowe)
- 400 g pomidorów (dałam 4 pomidory + puszkę pomidorów siekanych)
- 2 łyżki smalcu (zastąpiłam odrobiną oliwy)
- sól
- 2 ząbki czosnku, posiekane/przeciśnięte przez praskę
- 2 cebule, posiekane
- 2 papryki, w kostkę/w plasterki
- papryka w proszku (w oryginale ostra, u mnie słodka)
- od siebie dodałam jeszcze inne moje ulubione przyprawy + 2 średnie marchewki pokrojone w kostkę
Sposób przygotowania
Mięso umyć i pokroić na małe kawałki, smażyć na smalcu/oliwie. Dodać sól, posiekany/przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę.( Jeśli dajmy pomidory z puszki to w tym momencie dodajemy je do mięsa.) Lekko podsmażyć, następnie przełożyć do garnka rzymskiego (wcześniej wymoczonego).
Do mięsa dodać pokrojone w plasterki papryki, marchewki pokrojone w kostkę, posypać ryżem i polać rosołkiem. Sparzone i obrane pomidory pokroić w plasterki, upudrować papryką i dodać do pozostałych składników, lekko zamieszać, ewentualnie doprawić. Naczynie przykryć. Garnek wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180-200 st. C.
Mięso umyć i pokroić na małe kawałki, smażyć na smalcu/oliwie. Dodać sól, posiekany/przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę.( Jeśli dajmy pomidory z puszki to w tym momencie dodajemy je do mięsa.) Lekko podsmażyć, następnie przełożyć do garnka rzymskiego (wcześniej wymoczonego).
Do mięsa dodać pokrojone w plasterki papryki, marchewki pokrojone w kostkę, posypać ryżem i polać rosołkiem. Sparzone i obrane pomidory pokroić w plasterki, upudrować papryką i dodać do pozostałych składników, lekko zamieszać, ewentualnie doprawić. Naczynie przykryć. Garnek wkładamy do zimnego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180-200 st. C.
Smacznego!
5 komentarzy:
super naczynie a i gulasz też się zapowiada wybornie, chętnie bym się załapała, :)
jeszcze parujące :-)
Ciekawie się czyta ten przepis, uwielbiam zapiekany ryż, pozdrawiam
Bardzo lubie zapiekane dania. Przewaznie jem takie zapiekanki z ziemniakami alebo makaronem ale taka tez z pewnoscia by mi posmakowała bo bardzo lubie ryż ;)
Witaj, rzeczywiście ta wieprzowina kusi! Przepis już sobie pozwoliłam wydrukować. Nie mogę natomiast znaleźć polecanego przez Ciebie chleba na ziarnku drożdży... A w ogóle, bardzo mi się u Ciebie spodobało i będę z przyjemnością zaglądać:) Pzdr Aniado
Prześlij komentarz