Do zrobienia tej potrawy zainspirował mnie mintaj :) Myślę, że jak już kupię wspomnianą rybkę to powtórzę tą kompozycję smakową - tymczasem prezentuję Wam mojego kurczaczka. Potrawa szczególnie polecana dla lubiących dania z nutą curry.
Składniki
- ok.500g piersi z kurczaka
- 1 duży por
- 250ml śmietanki do gotowania (w przypadku I fazy SB o jak najniższej zawartości tłuszczu)
- przyprawy: sól, pieprz kolorowy, 2 łyżeczki curry (ja proponuję dać mniej, bo potrawa jest bardzo intensywna), kilka kropli soku z cytryny, odrobina suszonego rozmarynu
Piersi z kurczaka tniemy na mniejsze kawałki, np. na porcje 2 kęsów. Pora siekamy w talarki. W przygotowanym naczyniu - u mnie garnek rzymski, wcześniej namoczony - układamy kurczaka, którego lekko przyprawiamy, na to wykładamy talarki pora i całość zalewamy śmietanką, dodajemy curry i wszystko mieszamy. Garnek przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w ok. 180-200 st. C przez ok. 40 minut.
Uwagi
W I (ścisłej) fazie South Beach podajemy z ugotowaną zieloną soczewicą lub jako samodzielne danie. W II fazie SB - gdzie mamy większy wybór produktów, np. z ryżem lub makaronem.
Smacznego!
4 komentarze:
o tak, uwielbiam kurczaka w tej przyprawie, ma takie ekstra kolor i smak
Mmmm :) Por, curry i kurczak ;) Zdecydowanie moje ulubione.
no i był na moim stole Twoj kurczak z curry i porem i szczerze to super połączenie. gratuluję tej kombinacji i proszę o więcej tego typu dań. pozdrawiam:)
Kropuś - cieszę się bardzo że smakowało
Prześlij komentarz