wtorek, 25 października 2011

Smaki podróży: Macau i wieprzowina na słodko-kwaśno

Pożegnaliśmy Hong Kong by katamaranem przedostać się do Macau, drugiego po HK specjalnego regionu administracyjnego ChRL. Po całym dniu zwiedzania (na piechotę, bo miasto nie jest aż tak duże) i oglądania pozostałości po portugalskich koloniach, pomiędzy którymi stoi obecnie masa kasyn zaszywamy się w końcu w małej knajpce serdecznie witani przez gospodarzy i zamawiamy tę oto wieprzowinę.Mięciutkie mięsko w chrupiącej otoczce i to wszystko w towarzystwie słodko-kwaśnego sosiku. Do wieprzowiny osobno podaje się ryż w miseczkach. Jako że byliśmy strasznie głodni zamówiliśmy jeszcze do tego małe danie z bakłażanem w roli głównej - przepisu niestety nie mam, ale chociaż podzielę się z Wami zdjęciem.


   
 A poniżej przepis jak można przygotować taką wieprzowinę na słodko-kwaśno.

Składniki na 4-6 porcji
  • 400g polędwicy wieprzowej - w kostkę o szerokości 2,5 - 3 cm
  • 1 marchew - w kostkę lub słupki
  • 1/2 czerwonej papryki - w kostkę
  • 1/2 zielonej papryki - w kostkę
  • puszka ananasa w kawałkach (zalewa też się przyda)
  • 3 szklanki oleju do smażenia
Marynata:
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypta mąki kukurydzianej
Sos:
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki zalewy po ananasach z puszki
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • ewent.do zagęszczenia gotowego sosu - 1 łyżka mąki kukurydzianej rozpuszczonej w 4 łyżkach wody
Ciasto:
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • białko lekko ubite
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/3 szklanki ciepłej wody


Sposób przygotowania

Zamarynuj kawałki mięsa i odstaw na 20 minut. Przygotuj sos. Przygotuj ciasto Do miski wsyp mąkę i mąkę kukurydzianą. Wymieszaj z białkiem i olejem roślinnym. Dodaj odpowiednią ilość wody aby uzyskać masę, która nie będzie ani za sucha ani za mokra. Powinna powoli kapać po nabraniu na łyżkę.

W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury około 180-185 stopni Celsjusza.

Kawałki wieprzowiny obtocz w przygotowanym cieście. Następnie smaż na głębokim oleju aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Wyjmij z woka i osusz na ręczniku papierowym.

Aby przygotować słodko-kwaśny sos do małego rondla wlej wcześniej wymieszane składniki sosu i gotuj je na średnim ogniu, aż do wrzenia. Następnie dodaj marchew, paprykę, kawałki ananasa i ponownie zagotuj. Sos możesz zagęścić wodą z mąką kukurydzianą.

Tak przygotowaną wieprzowinę połóż na ryżu i zalej sosem.

Smacznego!

czwartek, 13 października 2011

Smaki podróży: Hong Kong i przystawka z meduzy w sezamie

Hong Kong to drugi przystanek w naszej podróży. Zabawiliśmy tam raptem pięć dni, ale to wystarczyło by poznać prawdziwy smak tego wielkiego, krzykliwego i zatłoczonego miasta. Na każdym kroku naganiacze i okrzyki typu 'copy watch' dla Pana, 'copy bag' dla Pani. Ani na zegarki ani na torebki namówić się nie daliśmy, ale za to do skosztowania meduzy nie trzeba nas było długo zachęcać. Zapewne część z Was zastanawia się jak "to" właściwie smakowało: ano było takie gumiaste, lekko chrupkie, jakby się jakieś chrząstki przegryzało, a sama meduza w smaku jest nijaka. Dopiero marynata nadaje jej tego charakterystycznego azjatyckiego charakteru.


A tak można by takie danie przygotować
  • 200 g pociętej na wstążki meduzy
  • 2 łyżki uprażonych ziaren sezamu
  • marynata: olej sezamowy, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier (składniki połączyć i wymieszać)

Opłucz meduzę w zimnej wodzie i zalej na 15 minut wrzątkiem. Powtórz to kilka razy, a na koniec dokładnie osusz meduzę. Następnie zanurz ją w marynacie i zamieszaj. Odstaw do schłodzenia na 30 minut. Przed podaniem posyp ziarnami sezamu.

PS. My musieliśmy zjeść taką meduzę patyczkami:)

środa, 12 października 2011

Smaki podróży: Jacket Potatoes with Baked Beans and Cheese

Londyn to pierwsze miasto - przystanek w naszej podróży. Spędziliśmy tam tylko 2 dni, ale były one wypełnione po brzegi atrakcjami. London Eye, Big Ben, Tower Bridge, Hyde Park i londyńskie metro zostały zaliczone, a pod koniec dnia zaszyliśmy się w przytulnym pubie gdzie do piwa podano nam Jacket Potatoes czyli ziemniaki w mundurkach z nadzieniem z fasolki w pomidorach i startego sera, który smakowicie się rozpuścił zanim ziemniak wylądował na naszym stole. Pycha!!!

Ziemniaki w mundurkach po angielsku (z fasolką i serem)

Przepis na 2 porcje
  • 2 duże ziemniaki w mundurkach (im większe tym lepiej)
  • odrobina oleju
  • puszka fasolki w pomidorach
  • starty ser cheddar (ilość wedle upodobań)
  • przyprawy: sól i pieprz czarny
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Ziemniaki dokładnie myjemy. Nacieramy olejem (tym sposobem skórka będzie chrupiąca) i nakłuwamy kilka razy widelcem. Pieczemy przynajmniej przez godzinę, po tym czasie najlepiej sprawdzić czy ziemniak jest już upieczony nakłuwając go dość głęboko wykałaczką, która bez oporu powinna przebić ziemniaka. W międzyczasie przygotowujemy fasolkę, którą podgrzewamy na silnym ogniu, by zredukować większość sosu. Doprawiamy przyprawami. Upieczonego ziemniaka przekrajamy do 1/2 - 2/3 głębokości najlepiej cięciem na krzyż, lekko możemy doprawić, obsypujemy częścią sera, obkładamy połową przygotowanej fasolki i posypujemy resztą serka. Takiego możemy podawać na stół lub jeszcze na chwilkę włożyć do piecyka by ser się rozpuścił.

Smacznego!

Nowe Szaty Smaka

Jak widać Smak dorobił się nowej szaty graficznej. I niech mu ta szata służy. Niedociągnięcia, braki i inne wpadki będę starała się naprawiać i uzupełniać na bieżąco. Tymczasem zapraszam w moje odświeżone progi:)


piątek, 7 października 2011

Zapiekana cykoria

Gdzieś w jakiejś książce kucharskiej widziałam tak przygotowaną cykorię i postanowiłam sama ją zrobić. Danie nie powaliło mnie na kolana, bo jednak charakterystyczna goryczka cykorii daje o sobie znać. Jednak jak ktoś lubi eksperymentować w kuchni to jest to pewna odmiana.


Składniki
  • 2 cykorie
  • ser np. gruyere (ser twardy o wyrazistym smaku)
  • ok. 1 szklanki mleka
  • 4 plasterki szynki gotowanej
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania

Z mleka i startego sera (ilość dobrać wedle uznania) przygotowujemy sos a'la beszamel. Mleko podgrzewamy, nie gotujemy, dodajemy starty ser, mieszamy aż się rozpuści. Doprawiamy przyprawami. Cykorie gotujemy na parze. Przekrajamy na połówki, każdą owijamy plastrem szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy przygotowanym beszamelem. Wstawiamy do piecyka nagrzanego do 160 st. na 20 minut. Pod koniec pieczenia wierzch zapiekanki posypujemy odrobiną sera i przypraw.

Smacznego!

czwartek, 6 października 2011

Wątróbka z cebulką

Wątróbkę lubię zjeść raz na jakiś czas. Pamiętam jak w domu przygotowywała ją moja mama, obtaczała w mące, podsmażała a potem dusiła, dopiero na końcu dodając sól, by wątróbka nie stwardniała. Ja w swoim przygotowaniu tego dania idę na łatwiznę, ponieważ tam gdzie mogę eliminuję dodatek mąki. Tym samym mam potem dużo mniej do sprzątania. Wystarcza mi jedna duża patelnia. I dlatego lubię tę moją wersję - minimalistyczna i smaczna.



Składniki
  • 500g wątróbki kurzej
  • 2 średnie cebule, w piórka
  • kilka kropli oleju do podsmażenia
  • sól, pieprz czarny najlepiej świeżo mielony
Sposób przygotowania

Wątróbkę płukamy i osuszamy. Na rozgrzaną głębszą patelnię skropioną olejem wrzucamy wątróbkę, podsmażamy z każdej strony przez kilka sekund mieszając, tak aby wątróbka straciła kolor surowizny. Do tego dorzucamy cebulę. Mieszamy. Można podlać odrobiną wody. Całość przykrywamy i dusimy przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Gotowa wątróbka powinna być lekko różowa w środku, mięciutka, ale nie krwista.

Smacznego!