Pożegnaliśmy Hong Kong by katamaranem przedostać się do Macau, drugiego po HK specjalnego regionu administracyjnego ChRL. Po całym dniu zwiedzania (na piechotę, bo miasto nie jest aż tak duże) i oglądania pozostałości po portugalskich koloniach, pomiędzy którymi stoi obecnie masa kasyn zaszywamy się w końcu w małej knajpce serdecznie witani przez gospodarzy i zamawiamy tę oto wieprzowinę.Mięciutkie mięsko w chrupiącej otoczce i to wszystko w towarzystwie słodko-kwaśnego sosiku. Do wieprzowiny osobno podaje się ryż w miseczkach. Jako że byliśmy strasznie głodni zamówiliśmy jeszcze do tego małe danie z bakłażanem w roli głównej - przepisu niestety nie mam, ale chociaż podzielę się z Wami zdjęciem.
A poniżej przepis jak można przygotować taką wieprzowinę na słodko-kwaśno.
Składniki na 4-6 porcji
- 400g polędwicy wieprzowej - w kostkę o szerokości 2,5 - 3 cm
- 1 marchew - w kostkę lub słupki
- 1/2 czerwonej papryki - w kostkę
- 1/2 zielonej papryki - w kostkę
- puszka ananasa w kawałkach (zalewa też się przyda)
- 3 szklanki oleju do smażenia
Marynata:
- 2 łyżki sosu sojowego
- szczypta mąki kukurydzianej
Sos:
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki ketchupu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki zalewy po ananasach z puszki
- 1/4 szklanki octu ryżowego
- ewent.do zagęszczenia gotowego sosu - 1 łyżka mąki kukurydzianej rozpuszczonej w 4 łyżkach wody
Ciasto:
- 1/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- białko lekko ubite
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1/3 szklanki ciepłej wody
Sposób przygotowania
Zamarynuj kawałki mięsa i odstaw na 20 minut. Przygotuj sos. Przygotuj ciasto Do miski wsyp mąkę i mąkę kukurydzianą. Wymieszaj z białkiem i olejem roślinnym. Dodaj odpowiednią ilość wody aby uzyskać masę, która nie będzie ani za sucha ani za mokra. Powinna powoli kapać po nabraniu na łyżkę.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej do temperatury około 180-185 stopni Celsjusza.
Kawałki wieprzowiny obtocz w przygotowanym cieście. Następnie smaż na głębokim oleju aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Wyjmij z woka i osusz na ręczniku papierowym.
Aby przygotować słodko-kwaśny sos do małego rondla wlej wcześniej wymieszane składniki sosu i gotuj je na średnim ogniu, aż do wrzenia. Następnie dodaj marchew, paprykę, kawałki ananasa i ponownie zagotuj. Sos możesz zagęścić wodą z mąką kukurydzianą.
Tak przygotowaną wieprzowinę połóż na ryżu i zalej sosem.
Smacznego!