środa, 12 października 2011

Smaki podróży: Jacket Potatoes with Baked Beans and Cheese

Londyn to pierwsze miasto - przystanek w naszej podróży. Spędziliśmy tam tylko 2 dni, ale były one wypełnione po brzegi atrakcjami. London Eye, Big Ben, Tower Bridge, Hyde Park i londyńskie metro zostały zaliczone, a pod koniec dnia zaszyliśmy się w przytulnym pubie gdzie do piwa podano nam Jacket Potatoes czyli ziemniaki w mundurkach z nadzieniem z fasolki w pomidorach i startego sera, który smakowicie się rozpuścił zanim ziemniak wylądował na naszym stole. Pycha!!!

Ziemniaki w mundurkach po angielsku (z fasolką i serem)

Przepis na 2 porcje
  • 2 duże ziemniaki w mundurkach (im większe tym lepiej)
  • odrobina oleju
  • puszka fasolki w pomidorach
  • starty ser cheddar (ilość wedle upodobań)
  • przyprawy: sól i pieprz czarny
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Ziemniaki dokładnie myjemy. Nacieramy olejem (tym sposobem skórka będzie chrupiąca) i nakłuwamy kilka razy widelcem. Pieczemy przynajmniej przez godzinę, po tym czasie najlepiej sprawdzić czy ziemniak jest już upieczony nakłuwając go dość głęboko wykałaczką, która bez oporu powinna przebić ziemniaka. W międzyczasie przygotowujemy fasolkę, którą podgrzewamy na silnym ogniu, by zredukować większość sosu. Doprawiamy przyprawami. Upieczonego ziemniaka przekrajamy do 1/2 - 2/3 głębokości najlepiej cięciem na krzyż, lekko możemy doprawić, obsypujemy częścią sera, obkładamy połową przygotowanej fasolki i posypujemy resztą serka. Takiego możemy podawać na stół lub jeszcze na chwilkę włożyć do piecyka by ser się rozpuścił.

Smacznego!

2 komentarze:

monami pisze...

idealna kolacja!

Anja pisze...

Alez ten ziemniak ogromny!