Lubię zjeść lazanię, lubię spaghetti bolognese, ale czasem mam ochotę na taką najprostszą wersję makaronu z klopsikami w intensywnie pomidorowym sosie pachnącym czosnkiem i bazylią. Zapraszam na sycący zimowy obiad.
Składniki na klopsiki (20 sztuk)
- 500g mięsa mielonego
- 1/2 cebuli, starta na papkę
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- 2 jajka
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek
- do zagęszczenia mąka z komosy ryżowej (zamiennie można dać trochę tartej bułki lub otręby lub kawałek namoczonego chleba)
Z powyższych składników przygotowujemy mięsny farsz, z którego formujemy małe mięsne kulki.
Sos pomidorowy
Sos pomidorowy
- 400g siekanych pomidorów z puszki
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
- przyprawy: sól, pieprz, fruktoza/cukier, świeża lub suszona bazylia
Wszystkie składniki podgrzewamy w rondlu. Doprawiamy do smaku.
Dodatki
Dodatki
- makaron spaghetti pełnoziarnisty
- tarty parmezan/inny rodzaj żółtego sera do posypania
Sposób przygotowania
Mięsne kulki umieszczamy w naczyniu nadającym się do piekarnika (garnek rzymski w moim przypadku). Zalewamy przygotowanym sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut w temp. 200 st. C. (Jak zwykle garnek rzymski wcześniej namaczamy w wodzie ok.15 minut i wstawiamy do zimnego piekarnika.) Makaron gotujemy al dente ok. 8 minut w osolonej wodzie. Rozdzielamy porcje makaronu na talerze, polewamy pomidorowym sosem i kilkoma kuleczkami mięsnymi. Posypujemy całość odrobiną żółtego sera. Podajemy w towarzystwie sałatki np. z marchwi, mandarynek, rodzynek, siekanych migdałów i posypki z wiórków kokosowych, całość skropiona sokiem z cytryny.
Mięsne kulki umieszczamy w naczyniu nadającym się do piekarnika (garnek rzymski w moim przypadku). Zalewamy przygotowanym sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut w temp. 200 st. C. (Jak zwykle garnek rzymski wcześniej namaczamy w wodzie ok.15 minut i wstawiamy do zimnego piekarnika.) Makaron gotujemy al dente ok. 8 minut w osolonej wodzie. Rozdzielamy porcje makaronu na talerze, polewamy pomidorowym sosem i kilkoma kuleczkami mięsnymi. Posypujemy całość odrobiną żółtego sera. Podajemy w towarzystwie sałatki np. z marchwi, mandarynek, rodzynek, siekanych migdałów i posypki z wiórków kokosowych, całość skropiona sokiem z cytryny.
Smacznego!
3 komentarze:
bardo smaczne jedzonko :)
lubie takie jedzonko, pycha:)
Mniaaam! Zjadłabym Twoje danie!!!
Prześlij komentarz