niedziela, 5 grudnia 2010

Spaghetti z mięsnymi kuleczkami w pomidorowym sosie

Lubię zjeść lazanię, lubię spaghetti bolognese, ale czasem mam ochotę na taką najprostszą wersję makaronu z klopsikami w intensywnie pomidorowym sosie pachnącym czosnkiem i bazylią. Zapraszam na sycący zimowy obiad.



Składniki na klopsiki (20 sztuk)

  • 500g mięsa mielonego
  • 1/2 cebuli, starta na papkę
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • do zagęszczenia mąka z komosy ryżowej (zamiennie można dać trochę tartej bułki lub otręby lub kawałek namoczonego chleba)
Z powyższych składników przygotowujemy mięsny farsz, z którego formujemy małe mięsne kulki.

Sos pomidorowy
  • 400g siekanych pomidorów z puszki
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • przyprawy: sól, pieprz, fruktoza/cukier, świeża lub suszona bazylia
Wszystkie składniki podgrzewamy w rondlu. Doprawiamy do smaku.

Dodatki
  • makaron spaghetti pełnoziarnisty
  • tarty parmezan/inny rodzaj żółtego sera do posypania
Sposób przygotowania

Mięsne kulki umieszczamy w naczyniu nadającym się do piekarnika (garnek rzymski w moim przypadku). Zalewamy przygotowanym sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut w temp. 200 st. C. (Jak zwykle garnek rzymski wcześniej namaczamy w wodzie ok.15 minut i wstawiamy do zimnego piekarnika.) Makaron gotujemy al dente ok. 8 minut w osolonej wodzie. Rozdzielamy porcje makaronu na talerze, polewamy pomidorowym sosem i kilkoma kuleczkami mięsnymi. Posypujemy całość odrobiną żółtego sera. Podajemy w towarzystwie sałatki np. z marchwi, mandarynek, rodzynek, siekanych migdałów i posypki z wiórków kokosowych, całość skropiona sokiem z cytryny.

Smacznego!

3 komentarze:

atina pisze...

bardo smaczne jedzonko :)

aga pisze...

lubie takie jedzonko, pycha:)

andzia-35 pisze...

Mniaaam! Zjadłabym Twoje danie!!!