niedziela, 19 września 2010

Naleśniki z pełnoziarnistej mąki kamut z czarną soczewicą i twarogiem

Przepis powstał z chęci wypróbowania dwóch nowości: pierwszą z nich jest pełnoziarnista mąka z pszenicy kamut, którą dopiero co nabyłam, natomiast druga nowość w mojej kuchni to czarna soczewica tzw. beluga. Już dość dawno ją kupiłam, ale jakoś nie było okazji by coś z niej przygotować. Na pewno będę chciała skorzystać z przepisu, który poleca producent Bioplanet, ale to jak nabędę potrzebne składniki. Dziś natomiast z udziałem obu nowości powstały smaczne i pożywne naleśniki z twarogowo-soczewicowym farszem. Co do mąki - jestem bardzo pozytywnie nastawiona do dalszych eksperymentów z jej udziałem. Podobno świetnie sprawdza się w ciastach na pizzę i pity, a do tego jest pełnoziarnista. Soczewica natomiast smacznie smakuje już sama, taka podgotowana i lekko posolona, nie rozgotowuje się jak czerwona czy żółta odmiana, bardziej przypomina zieloną. Poza tym ta jej barwa - po prostu musicie spróbować choć raz. Ja swoją zakupiłam w Piotrze i Pawle w poznańskiej Galerii Malta. Co do P&P - lubię to ich stoisko ze zdrową żywnością, bo jak już nigdzie nie mogę czegoś znaleźć to tam jest to zawsze. A przy okazji wynajduję takie nowości jak wspomniana beluga.




Składniki na naleśniki (8 sztuk z patelni
Steka by Ikea)
  • 200g pełnoziarnistej mąki z pszenicy kamut (drobno zmielonej - użyłam takiej)
  • 3 białka jaj
  • 500g mleka 0%
  • łyżeczka soli
Wszystkie składniki mieszamy i smażymy cienkie naleśniki na patelni delikatnie przesmarowanej tłuszczem lub na suchym rozgrzanym teflonie.

Nadzienie
  • 75g czarnej soczewicy beluga (takiej)
  • 125g chudego twarogu
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego (aby nadzienie nabrało wilgoci, jeśli twaróg był zbyt suchy)
  • 2 czerwone cebulki, posiekane i podduszone na oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, suszona natka pietruszki

Soczewicę należy przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować do miękkości ok.25 minut. Posolić przed końcem gotowania, następnie odcedzić. Połączyć z resztą składników, farsz doprawić do smaku. Gotowy farsz wykładać na naleśniki (nafaszerowałam 6 sztuk, 2 zostawiłam sobie na śniadanie na słodko:) Zwijać rulony i ułożyć w naczyniu porcelanowym/żaroodpornym. Posypać mieszanką startych serów np.parmezan, zielona gouda pesto. Zapiec w piekarniku do zrumienienia się serowej posypki.

Smacznego!

11 komentarzy:

Anonimowy pisze...

No wszystko mi się podoba! Zapisuję przepis oraz nie znane mi dotąd, a polecane przez Ciebie: mąkę i soczewicę:) Pzdr Aniado

bryssska pisze...

ładnie wyglądają, no i w smaku muszą być niezłe

Bez sosiku pisze...

Ja tutaj widzę materiał na świetne danie drugofazowe South Beach :> mmmm Soczewicę lubie wykorzystywać w kuchni, ale właśnie czarnej nigdy nie widziałam. Nawet nie wiedziałam, że taka jest!

Pozdrawiam ciepło i zapraszam do Nas! :*

Kinga pisze...

Mąka pełnoziarnista kamut! Z chęcią wypróbuję. Ostatnio nabyłam makę z amarantusa, ale jeszcze nie znalazłam z nią pomysłu. A te naleśniki z soczewicą i twarogiem zrobię w najbliższym czasie, bo mgliste wizje takiego nadzienia chdzą za mną od jakiegoś czasu. Czarną soczewicę widziałam, ale jeszcze jej nie probowałam, po Twojej rekomendacji kupię przy najlbliższej okazji.

atina pisze...

Wygladaja na pyszne i zdrowe naleśniki :) Szczerze powiem, że o takiej mące, to ja jeszcze nie słyszałam;)

Anonimowy pisze...

Bardzo interesujący przepis. Chętnie poznam nowe składniki :)

asieja pisze...

lubię to jak łączysz smaki, tak niecodziennie.

wielgasia pisze...

Lubię soczewicę, mam taką samą patelnię- muszę spróbować...

dorota20w pisze...

bardzo mnie zaciekawiłaś mąką i czarną soczewica - muszę koniecznie ich poszukać bo uwielbiam nowe rzeczy :)
dziękuję za namiary :)

Sylvia F. pisze...

Hmm...takich naleśników jeszcze nie jadłam, więc może czas spróbować :) składniki są zachęcające.

www.kuchcikowo.wordpress.com

telik pisze...

Mmniam, wygląda smakowicie i składniki bardzo wartościowe.