piątek, 30 lipca 2010

Pasztet sojowy obłożony plastrami bekonu

Lubię wszelakie pasztety ze strączkowych, a z soi w szczególności, dlatego tak często do sojowego pasztetu wracam. Taki pasztet jadamy i na ciepło i na zimno, jest bardzo sycący, a w towarzystwie chrupkiej sałatki starcza za cały obiadowy posiłek. Jako "wkładki warzywnej" można użyć innych jarzyn, ja tutaj z premedytacją eliminuję marchewkę ze względu na niekorzystny indeks glikemiczny.



Składniki na formę keksową
  • 250g ziarna soi, namoczonego dzień wcześniej
  • 1 jajko
  • 10 małych pieczarek
  • kawałek pora
  • 2 cebule: biała i czerwona
  • odrobina oleju do podduszenia warzyw
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy i czarny świeżo mielony, papryka słodka, majeranek
  • ewent. mąka sojowa i woda z gotowania soi, aby "wyregulować" konsystencję pasztetu
  • 150g bekonu w cienkich plastrach, ok. 8 długich plastrów
  • ewent. garść orzechów pinii (bo lubimy takie podprażone na powierzchni pasztetu)
  • masło/olej do wysmarowania formy
Sposób przygotowania

Soję moczymy ok.12 godzin. Zalewamy świeżą wodą i gotujemy ok.1,5 h (solimy na kilka minut przed końcem gotowania). Posiekane cebule, pora i pieczarki podsmażamy do miękkości na oleju. Ugotowaną soję mielimy na gładką masę wraz z jarzynami. Do masy dodajemy jajko oraz przyprawy. Na końcu dodajemy ewent. trochę wody z gotowania soi i mąki sojowej, aby wyszła nam konsystencja pasztetu. Wszystko razem mieszamy. Masę pasztetową przekładamy do wysmarowanej formy. Wierzch obsypujemy orzeszkami pinii i rozkładamy plastry bekonu ciasno jeden obok drugiego. Pieczemy w temperaturze 180 st. C około 1 h. Pasztet można podawać na ciepło i na zimno.

Smacznego!

5 komentarzy:

Agnieszka pisze...

Bardzo lubię takie sojowe pasztety :)

asieja pisze...

niecodzienny pomysł z tym bekonem, fajny

Nemi pisze...

Chętnie skusiłabym się na niego!

Anulka pisze...

Wyglada zupelnie jak pasztet miesny!

kasiaaaa24 pisze...

Chciałabym Cię zaprosic do konkursu, który zorganizowałam na swoim blogu. Mozna wygrac super gadżety i kosz smakowitości. Wszystkie szczegóły znajdziesz u mnie:

http://gotowaniecieszy.blox.pl/html

Pozdrawiam i zapraszam do wspólnej zabawy :)