czwartek, 10 czerwca 2010

Makaron penne z pieczarkami i brokułem

Taki makaron to mój sposób na szybki i lekki czerwcowy obiad. Oprócz makaronu potrzebujemy tylko opakowanie pieczarek, główkę brokuła i duży kubeczek jogurtu naturalnego. Danie to przygotowałam tak, by pasowało do I fazy MM. Aby uzupełnić białko w posiłku do sałatki podałam tuńczyka w sosie własnym.



Składniki
  • makaron penne pełnoziarnisty
  • główka brokuła, podzielona na mniejsze różyczki
  • opakowanie pieczarek
  • duża cebula
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz

Sos
  • 400-500ml jogurtu naturalnego
  • zioła prowansalskie
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • odrobina przypraw
Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente (6-8 min.) w osolonym wrzątku. Brokuła gotujemy najlepiej na parze przez kilka minut, tak aby pozostał jędrny, ale stracił surowiznę. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy i razem przesmażamy na oleju, aż wszystko się poddusi. Doprawiamy przyprawami. W dużym naczyniu rozkładamy makaron, na nim układamy przygotowane pieczarki i kawałki brokuła. Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki i polewamy nim sałatkę. Odstawiamy na 15- 30 minut do lodówki aby sałatka przeszła sosem. Podajemy jako osobne danie lub dodatek do mięsa bądź ryby.

Smacznego!

3 komentarze:

Dariusz Marszałkowski pisze...

Wygląda bosko! :~ ślinotok

Anonimowy pisze...

można podawać to na ciepło?

reve82 pisze...

Myślę że można, nie widzę przeszkód, jogurt można zastąpić śmietan/-ką