środa, 15 lutego 2012

Pavlova Walentynkowa

Walentynki kojarzą mi się z czerwonym kolorem, z serduszkami i z czymś słodkim. I teraz mam 3 w 1! Słodki deser w kształcie serca na bezowym kruchym spodzie, przykryty warstwą bitej śmietanki i udekorowany mrożoną mieszanką kwaskowatych owoców. Pycha!!!


Beza
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 250g cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Ocet i mąkę ziemniaczaną dodajemy, aby beza po upieczeniu była w środku ciągliwa i lekko wilgotna, z wierzchu natomiast krucha

Do dekoracji
  • cremefine do ubijania (225ml) można ją dosłodzić do smaku
  • mrożone owoce
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli,  pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Całość lekko mieszamy. Masę wykładamy na kształt serca/lub prościej koła na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 75 minut w temp. 120 st. wstawiając bezę do gorącego piekarnika.
Po ostudzeniu przyozdabiamy ubitą śmietanką i owocami (ewentualnie wiórkami gorzkiej czekolady).


Smacznego!

3 komentarze:

Dusia pisze...

obłędna:)

asieja pisze...

chciałoby się jeść takie słodkości nie tylko w walentynki..:-)

kulinarne-smaki pisze...

Zgadzam się z Dusią - Obłędna