niedziela, 5 lutego 2012

Karkówka z pieca

Mróz za oknem szaleje, w domu jakoś zimniej, więc i ochota na bardziej treściwe dania wzrasta. I stąd pomysł na aromatyczną karkówkę. Przepis znaleziony w jednym z archiwalnych numerów Świata Kobiety.


Składniki na 6 porcji
  • 800g karkówki bez kości
  • duża czerwona papryka
  • 500g pieczarek
  • 3 średnie cebule
  •  sól, pieprz czarny, przyprawa do karkówki Prymat
  • majeranek
  • odrobina tłuszczu do podsmażenia mięsa
  • 300ml słodkiej śmietanki 12% UHT
Karkówkę kroimy na kotlety-paski. Obsypujemy przyprawami i majerankiem, podsmażamy na tłuszczu. W międzyczasie cebule kroimy na piórka, paprykę w cienkie paski, pieczarki w plasterki. Zrumienione mięso odkładamy na bok, a na patelni podduszamy pieczarki, lekko oprószone przyprawami. Podduszone pieczarki odkładamy na bok, a na patelnię wrzucamy cebulę z papryką i przyprawami. Podduszamy. Następnie w naczyniu żaroodpornym wykładamy połowę przygotowanych pieczarek, na to wykładamy mięso, przykrywamy cebulą z papryką i resztą pieczarek. Na boku mieszamy śmietankę z odrobiną soli, pieprzu, przyprawy do karkówki i majeranku i zalewamy składniki w formie. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 180 st.

Smacznego!

Ps. Zrobiłam dokładnie według przepisu, użyłam nawet wskazanej w przepisie śmietanki. Ta jednak trochę się podczas pieczenia zważyła. Następnym razem przygotuję po prostu odrobinę bulionu i w tym upiekę mięso.

3 komentarze:

jelka pisze...

Dostałam ślinotoku :-)

Mariusz pisze...

A więc ukradłem Ci przepis na karkówkę, tylko u mnie był schab :)

Mariusz pisze...

Według mnie pasuje ten bulionik :) Tylko ja dodałem trochę za mało soli :) Ale i tak potrawa wyszła pyszna :)