niedziela, 30 maja 2010

Deser z mascarpone, gorzką czekoladą i pistacjami

Deser z okazji szczególnego dnia - Naszej pierwszej rocznicy ślubu. Przygotowany na podstawie przepisu Sd_Silver z Forum Zuzla. Szczerze polecam, bo jest wart wypróbowania. Przepis zgodny z Metodą Montignaca, idealny na wyjątkowe okazje.



Składniki na 4 porcje
  • 250ml słodkiej śmietanki do ubijania (u mnie 38%)
  • 50g czyli pół tabliczki gorzkiej czekolady 70% kakao np. Lindt
  • 250g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki posiekanych pistacji + kilka do dekoracji
  • słodzik/syrop z agawe do smaku
Sposób przygotowania

Połowę śmietanki mocno podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę. Masę studzimy i przez co najmniej godzinę schładzamy w lodówce. Po tym czasie ubijamy schłodzoną masę i łączymy z połową serka mascarpone, ewentualnie dosładzamy. Drugą część śmietanki ubijamy w osobnym naczyniu i łączymy z resztą serka, mieszamy, dosładzamy i dorzucamy posiekane pistacje, zachowując kilka do dekoracji. W 4 pucharkach rozkładamy przygotowane kremy: ja najpierw wyłożyłam krem biały z pistacjami, który przykryłam kremem czekoladowym. Posypałam pistacjami i schłodziłam przed podaniem.

Smacznego!

11 komentarzy:

Paula pisze...

byłabym zachwycona takim deserem o każdej porze dnia i nocy :)

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Mi się też podoba.

asieja pisze...

przyjemnie jest świętowac miłe rocznice z czymś słodkim..

atina pisze...

Wszystkiego najlepszego z okazji rocznicy:) A deser bardzo mi się podoba:)

Anja pisze...

Gratulacje! (troche spoznione-przepraszam - w tym czasie bylam w samolocie lecacym do NY). A deser wspanialy musial byc - bo i okazja niepowtarzalna (wiem cos o tym, bo swietowalismy ja calkiem niedawno).

NA TALERZU pisze...

ach takie kolory na talerzu to również rozkosz dla oczu :)

ann low pisze...

WOW! This is beautiful dessert ;)

reve82 pisze...

ano było smacznie:) dziękuję serdecznie za życzenia

myniolinka pisze...

życzę kolejnych lat tak słodkich jak ten deser :)

Spayki pisze...

Dzisiaj zrobiłem deser w oparciu o ten przepis. Zdaniem mojej dziewczyny oraz moim wyszło bardzo dobrze, a więc serdecznie dziękujemy za pomysł.

Wprowadziłem jednak kilka modyfikacji:

- śmietanę z serkiem i pistacjami dosłodziłem miodem (syropu z agawy w ogóle nie użyłem)i dorzuciłem kilka zmielonych migdałów,

- warstwy przełożyłem malinami (myślę, że wiśnie także nieźle by się komponowały)

- całość została udekorowana owocami, łyżką białej masy i startą czekoladą.

Chyba nie wyszło źle. A na pewno było smacznie (i bardzo słodko).

Linki do zdjęć zamieszczam poniżej (jakość nie powala):

http://img826.imageshack.us/img826/1617/deser241002.jpg
http://img707.imageshack.us/img707/7210/deser241001.jpg

reve82 pisze...

Spayki - rewelacyjnie wygląda ten Twój pucharek, a dodatkowo te soczyste maliny,na pewno skorzystam z tej opcji przy najbliższej okazji...a co do wiśni to moja kulinarna wyobraźnia pokusiłaby się tu o takie drylowane konserwowe nasączone jakimś trunkiem...myślę że to by fajnie komponowało się z całością..pozdrawiam