Dziś podaję przepis na domowe lody zgodne z MM. Przepis pochodzi z jednej z książek Michela Montignaca, jednakże nie jestem w stanie podać obecnie jej dokładnego tytułu, gdyż kopię przepisu wynalazłam w skarbach Chomika:) Natomiast już niedługo przyjdą moje zamówione książki dotyczące Metody Montignaca, w tym Karuzela Smaków, której wyczekuję z niecierpliwością. Zatem potem to się będzie tutaj na moim blogu działo:) A tymczasem zostawiam Was z przepisem na pyszne lody. Następnym razem ładnie je udekoruję i podam w szklanych miseczkach...teraz to było takie podejście na szybko, bo obydwoje nie mogliśmy się doczekać spróbowania tego co to nam wyszło.
Składniki na 4 porcje
- 200g czekolady o zawartości kakao min.70%
- 1 łyżka fruktozy
- 50 ml rumu/lub wody jeśli nie mamy
- 4 żółtka
- 25g kremówki o zawartości tłuszczu 35%
- 250g świeżych malin
- 4 dorodne maliny
- 25g pistacji uprażonych i z grubsza posiekanych
Sposób przygotowania
Maliny umyć, oczyścić i odsączyć, 4 ładne odłożyć do dekoracji.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do rondelka wsypać fruktozę, zalać rumem, bądź wodą. Całość podgrzewać na wolnym ogniu aż do powstania syropu. Odstawić do wystudzenia.
W międzyczasie ubić żółtka na krem. Dolać wystudzony syrop. Dalej ubijać mikserem ok. 4-5 minut na najwyższych obrotach. Domieszać rozpuszczoną czekoladę.
Ubić śmietankę na sztywno i włożyć delikatnie do kremu. Dodać maliny i ostrożnie wymieszać.
Gotową masę włożyć do wyłożonej folią spożywczą formy odpornej na zamrażanie. Przykryć i wstawić do zamrażalnika na co najmniej 4h.
Lody wyjąć z formy, usunąć folię, pokroić na porcje, udekorować malinami i posiekanymi pistacjami i podawać.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do rondelka wsypać fruktozę, zalać rumem, bądź wodą. Całość podgrzewać na wolnym ogniu aż do powstania syropu. Odstawić do wystudzenia.
W międzyczasie ubić żółtka na krem. Dolać wystudzony syrop. Dalej ubijać mikserem ok. 4-5 minut na najwyższych obrotach. Domieszać rozpuszczoną czekoladę.
Ubić śmietankę na sztywno i włożyć delikatnie do kremu. Dodać maliny i ostrożnie wymieszać.
Gotową masę włożyć do wyłożonej folią spożywczą formy odpornej na zamrażanie. Przykryć i wstawić do zamrażalnika na co najmniej 4h.
Lody wyjąć z formy, usunąć folię, pokroić na porcje, udekorować malinami i posiekanymi pistacjami i podawać.
Smacznego!
3 komentarze:
pysznie wyglądają!
MMMhhh maliny i czekolada
to niewątpliwie jeden z najlepszych duetów kulinarnych
jak na pierwsze lody w sezonie to całkiem fajne wyszły...niedługo zapewne będzie powtórka:)
Prześlij komentarz