Walentynki kojarzą mi się z czerwonym kolorem, z serduszkami i z czymś słodkim. I teraz mam 3 w 1! Słodki deser w kształcie serca na bezowym kruchym spodzie, przykryty warstwą bitej śmietanki i udekorowany mrożoną mieszanką kwaskowatych owoców. Pycha!!!
Beza
- 4 białka
- szczypta soli
- 250g cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Do dekoracji
- cremefine do ubijania (225ml) można ją dosłodzić do smaku
- mrożone owoce
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Całość lekko mieszamy. Masę wykładamy na kształt serca/lub prościej koła na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 75 minut w temp. 120 st. wstawiając bezę do gorącego piekarnika.
Po ostudzeniu przyozdabiamy ubitą śmietanką i owocami (ewentualnie wiórkami gorzkiej czekolady).
Smacznego!
3 komentarze:
obłędna:)
chciałoby się jeść takie słodkości nie tylko w walentynki..:-)
Zgadzam się z Dusią - Obłędna
Prześlij komentarz