sobota, 11 września 2010

Coq au vin czyli kurczak na winie wg Montignaca

Przepis na tą klasyczną potrawę kuchni francuskiej zaczerpnęłam z książki M. Montignac Montignac kuren. Slankekur for livsnydere. Danie to nadaje się zarówno do padania w fazie I jak i II. Jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale zdecydowanie warto. Aromatyczny, mięciutki kurczak w winnym sosie. Szczerze zachęcam do wypróbowania.



Składniki dla 4 osób
  • 1 kurczak poporcjowany (zamiast wykorzystałam 4 podudzia)
  • butelka czerwonego wina
  • oliwa z oliwek
  • 150g cebulki perłowej, zblanszowanej (dałam zwykłą białą cebulę)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 1 listek laurowy
  • 1/2 l bulionu wołowego (ja przygotowałam taką samą ilość wrzątku, który doprawiłam ziołami)
  • 125g surowego bekonu w kostkę
  • 150g pieczarek w plasterkach
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania

Oczyszczonego, poporcjowanego kurczaka zalać winem i dostawić do zamarynowania na przynajmniej godzinę. Po tym czasie odcedzić zachowując marynatę, mięso natomiast przyprawić solą i pieprzem, skropić oliwą i obsmażyć na patelni o grubym dnie przez ok.6-7 minut z każdej strony, na złoty kolor. Do dużego garnka o grubym dnie (wykorzystałam żeliwny garnek emaliowany Jamiego Olivera) wrzucić cebulkę perłową/posiekaną białą cebulę, dodać trochę wody tak aby przykryła cebulę, dodać masło i całość chwilę dusić. Do tego dodać tymianek, listek laurowy, winną marynatę i bulion wołowy. Do tego włożyć odsączone podsmażone części kurczaka. Niech całość dusi się na wolnym ogniu ok.40 minut. Po tym czasie wyciągnąć kurczaka (trzymać w cieple) a sos odparować do 1/3. W międzyczasie podsmażyć bekon i poddusić pieczarki. Przed podaniem polać kurczaka sosem, obłożyć bekonem, pieczarkami i udekorować natką pietruszki.

Smacznego!

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

U mnie "kurka w winie" będzie podana jutro na rodzinny obiad:) Muszę sobie dokładnie przestudiować Twojego bloga, bo tyle tu fajnych przepisów widzę! Pzdr gorąco Aniado