Ta sałatka strasznie mi posmakowała. Do tego stopnia, że robiłam ją 3 dni pod rząd, co więcej jadłam ją w ramach lunchu i kolacji. Cieszę się, że wpadłam na takie połączenie smaków, bo teraz wiem że częściej i z chęcią będę sięgać po puszkę tuńczyka. Do tej pory jakoś nie mogłam odnaleźć na niego smacznego sposobu zaprezentowania się na moim stole. Sałatka jest banalnie prosta i nie wymaga wielu składników. Kluczowe dla smaku i aromatu sałatki są dorodne, dojrzałe pomidory - malinówki i raczej żadne inne, bo to już moim zdaniem nie będzie to samo. W przepisie używam także octu balsamicznego białego, który nadaje sałatce przyjemnego aromatu i podkreśla pozostałe smaki. Polecam!
Składniki na 4 porcje
- 100g makaronu razowego (penne)
- 200g ugotowanego ziarna ciecierzycy*
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (polecam takiego w kawałkach)
- kilka łodyg szczypiorku z cebulką
- duży pomidor malinówka (polecam właśnie ten rodzaj)
- czerwona papryka
- ocet balsamiczny bianco
- sól i pieprz - świeżo mielone
*Ostatnio wpadłam na pomysł i ugotowałam ciecierzycę w większej ilości, by ją potem poporcjować i zamrozić. W ten sposób mam ją "pod ręką" w dogodnym momencie. Puszkowanej - przetworzonej ciecierzycy nie uznaję.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente (6-8 min.) w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pomidora i paprykę kroimy w większe kostki. Szczypiorek z cebulą siekamy. Tuńczyka odcedzamy na sitku. Następnie wszystkie składniki sałatki mieszamy w dużej misce. Całość skrapiamy białym octem balsamicznym i przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem polecam sałatkę schodzić, aby smaki zdążyły się przegryźć.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente (6-8 min.) w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pomidora i paprykę kroimy w większe kostki. Szczypiorek z cebulą siekamy. Tuńczyka odcedzamy na sitku. Następnie wszystkie składniki sałatki mieszamy w dużej misce. Całość skrapiamy białym octem balsamicznym i przyprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem polecam sałatkę schodzić, aby smaki zdążyły się przegryźć.
Smacznego!
8 komentarzy:
Oo, podoba mi się :) Makaron, tuńczyk i warzywa...a do tego bez majonezu...pycha!
Ja tez bym z checia taka saltke zjadla. Wszystkie skladniki lubie. A malinowe pomidory sa wspaniale -maja taki cudowny zapach i nie sa wodniste.
Wygląda przepięknie i bardzo zachęca do tego żeby spróbować:)
lubię, gdy jest tak kolorowo..
podoba mi sie taka salatka:) chetnie wyprobuje, pozdrawiam:)
lubię takie kolorowe sałatki :)
fajna sałatka, ja uwielbiam przeróżne sałatki właśnie z tą rybą
właśnie się zajadam :) świetny pomysł na sałatkę, ja dodałam jeszcze czarne oliwki i słonecznika :) mniams!
Prześlij komentarz