Taki makaron to mój sposób na szybki i lekki czerwcowy obiad. Oprócz makaronu potrzebujemy tylko opakowanie pieczarek, główkę brokuła i duży kubeczek jogurtu naturalnego. Danie to przygotowałam tak, by pasowało do I fazy MM. Aby uzupełnić białko w posiłku do sałatki podałam tuńczyka w sosie własnym.
Składniki
- makaron penne pełnoziarnisty
- główka brokuła, podzielona na mniejsze różyczki
- opakowanie pieczarek
- duża cebula
- łyżka oleju rzepakowego
- sól i pieprz
Sos
- 400-500ml jogurtu naturalnego
- zioła prowansalskie
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- odrobina przypraw
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente (6-8 min.) w osolonym wrzątku. Brokuła gotujemy najlepiej na parze przez kilka minut, tak aby pozostał jędrny, ale stracił surowiznę. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy i razem przesmażamy na oleju, aż wszystko się poddusi. Doprawiamy przyprawami. W dużym naczyniu rozkładamy makaron, na nim układamy przygotowane pieczarki i kawałki brokuła. Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki i polewamy nim sałatkę. Odstawiamy na 15- 30 minut do lodówki aby sałatka przeszła sosem. Podajemy jako osobne danie lub dodatek do mięsa bądź ryby.
Smacznego!
3 komentarze:
Wygląda bosko! :~ ślinotok
można podawać to na ciepło?
Myślę że można, nie widzę przeszkód, jogurt można zastąpić śmietan/-ką
Prześlij komentarz