Prosiaczki, prosiaczki, prosiaczki, dziewczynki i chłopaczki...:) to mój ostatni szalony wypiek drożdżowy przed świętami...chodziły za mną, aż je w końcu zrobiłam i od razu mi ulżyło:) cieszą oko, do tego równie dobrze smakują. Przy okazji wykorzystałam resztę farszu, który nie zmieścił mi się na pizzę:) Przepis podaję za dorotus76. Z podanych proporcji zrobiłam aż 16 tych śmiesznych mordek, połowę z nadzieniem pieczarkowym, a połowę z nadzieniem typu na pizzę. A pomysł na prosiaczkowe dziewczynki podsunęła mi moja połówka, która stwierdziła, że chłopcy jakoś tak smutno wyglądają, więc chyba babeczek im potrzeba:)
Składniki na ciasto drożdżowe - 400 g mąki pszennej (musiałam podsypać jakieś 50g)
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych
- 1 jajko
- 200 ml naturalnego jogurtu
- 100 ml ciepłego mleka
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru (można dać mniej, jeśli nadzienie jest wytrawne)
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe dokładnie wyrobić (można to zrobić w maszynie do pieczenia). Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Składniki na ciasto maślane - 150 g mąki
- 100 g masła
Nadzienie + oczy, noski
Ponadto: - dowolne, np. pieczarki z cebulką + ser (jak na pizzę), masa marcepanowa z orzeszkami.
- u mnie - wersja 1: pieczarki podsmażone na łyżeczce oleju z drobno posiekaną cebulą
- wersja 2: kiełbaska w kosteczkę, papryka w kosteczkę, kukurydza konserwowa, starty ser gouda
- składniki na oczy i dziurki w nosach: przykładowo pieprz, goździki, zioła, marcepan, czekolada itp. (pamiętając by np. pieprz usunąć przed podaniem dziecku) - u mnie kapary, siemię lniane
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do smarowania
- 1 białko, lekko roztrzepane, do sklejania
Ciasto drożdżowe po wyrośnięciu połączyć z ciastem maślanym, dobrze wyrobić, do gładkości, by nie było grudek. Rozwałkować na grubość około 5-6 mm (jeśli z nadzieniem to o połowę cieńsze, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia i boki sklejać białkiem z drugim krążkiem). Szklanką wycinać głowy świnek, z mniejszej foremki wyciąć nosy, uszy jako ćwierć mniejszego koła. Wszystkie elementy skleić z głową za pomocą białka. Oczy i dziurki zrobić za pomocą dostępnych składników. Bułeczki odstawić przykryte ręczniczkiem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200 st. C, można przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.
Prosiaczek z nadzieniem pieczarkowym (bez nadzienia wartości bardzo zbliżone) to średnio 192 kcal, a w tym 5g białka, 6g tłuszczu oraz 29g węglowodanów.
Prosiaczek z nadzieniem do pizzy (kiełbaska, warzywka, serek) to średnio 229 kcal, a w tym 8g białka, 9g tłuszczu oraz 30g węglowodanów.
Prosiaczek z nadzieniem do pizzy (kiełbaska, warzywka, serek) to średnio 229 kcal, a w tym 8g białka, 9g tłuszczu oraz 30g węglowodanów.
Smacznego!
6 komentarzy:
wyglądają świetnie, a kokardki dodają im uroku :)
Swietny pomysl z podzialem na plcie:)
Pozdrawiam.
Świetne są ;).
połowy już nie ma:) takie smaczne... a reszta spakowana, bo jedzie z nami w podróż do Polski..ruszamy za godzin kilka:)
Śliczne i jakie rumiane!!
widzę, że przepis Doroty robi furorę :) i słusznie! :)
Prześlij komentarz